Piwo z piwem i o piwie. Od historii po smak.
Piwo z piwem i o piwie. Od historii po smak.
TYTUŁ SZKOLENIA: Piwo z piwem i o piwie. Od historii po smak.
Czas trwania: 2 dni szkoleniowe
Liczba uczestnikóww grupie: od 5 do 15 osób
Cel główny: Szkolenie wpłynie na wzrost wiedzy osób zatrudnionych w branży gastronomicznej z zakresu piwowarstwa. Podniesie ich umiejętności i wiedzę dotyczącą serwowanego piwa.
Najważniejsze zagadnienia: Historia piwowarstwa. Proces tworzenia piwa. Style piwne. Kultura piwa. Ocena piwa. Piwny świat.
Formuła szkolenia: 30% czasu szkolenia zajmuje trening praktyczny opierający się na teorii.
Prowadzący: Sędzia piwny, popularyzator piwnej kultury, twórca piwnych receptur i piw warzonych w browarach. Wykładowca przedmiotu „Kulturowa Historia Piwa” na Studiach Podyplomowych „Food Studies” realizowanych na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.
PROGRAM SZKOLENIA
Moduł | Zagadnienia |
Otwarcie szkolenia | Powitanie uczestników, przedstawienie celu i tematyki szkolenia, omówienie kwestii organizacyjnych i przyjęcie zasad, rozpoczęcie procesu grupowego. |
Historia piwowarstwa | Pojawienie się piwa w historii. Piwo w starożytności. Rola piwa w wiekach średnich. Kamienie milowe w historii piwa. Rewolucja XIX wieku. Uprzemysłowienie. Czasy wielkich wojen. Powojenna „odbudowa”. Nowe czasy.
Historia piwowarstwa lokalnego:
|
„Zupa chmielowa” – czyli jak się robi piwo | Podstawowe surowce piwowarskie. Surowce alternatywne piwowarstwa, czyli czy piwo można uwarzyć ze wszystkiego. Co może wpłynąć na smak piwa? Co można nazwać piwem? Słód – rola, rodzaje, stosowanie. Woda w piwowarstwie. Chmiel – rodzaje, walory, regiony uprawy, rola w procesie piwowarskim, najnowsze trendy. Drożdże piwowarskie – rodzaje, podziały, wpływ na proces warzenia, charakterystyka. Jak „zbudować” szklankę piwa?
Proces warzenia piwa:
|
Wielka rodzina piw | Bogactwo piwnych styli:
Piwne pułapki:
|
Kultura piwa | Elementy piwnej kultury.
|
PODSTAWOWE STYLE PIWNE – warsztat | Podstawowe style piwa. Style polskie. Style popularne. Cechy wybranych styli piwnych:
|
Dobre piwo | Co to znaczy dobre piwo? Co można nazwać dobrym piwem? Słuch, wzrok, dotyk, węch, smak. Sposoby poznania piwa. Sztuka degustacji. |
Ocena piwa | Elementy poznania piwa. Składowe oceny piwa. Sztuka oceny i opisania piwa – przydatna nie tylko jurorom. Ćwiczenia z praktycznej oceny piwa:
|
Piwny świat | Piwna mapa świata. Piwna Europa. Polska piwem płynąca. Warmia i Mazury z piwem na ty…
Podziały piwnej polski:
|
Warsztat | Jak czytać etykiety? Co można wywnioskować o piwie po jego walorach? Jak o piwie rozmawiać? Jak odpowiadać na pytania? Jakich błędów nie popełniać w obsłudze klienta. |
Podsumowanie | Podsumowanie szkolenia. Weryfikacja wiedzy i umiejętności uczestników. |